Volvo V70 är tekniskt sett snarlik S80-modellen. Den stora skillnaden är att den inte går att få med sexcylindriga motorer. I sprängskissen ovan kan vi se finesser som multilinkbakvagnen och den omfattande airbagutrustningen.

  Skall man kritisera något så är det möjligen att fjädringen fortfarande är i mjukaste laget för att bilen skall kunna kallas riktigt sportig. Men å andra sidan, vill man ha en sportig V70 väljer man förmodligen en 250-hästars T5 istället för den 200-hästars 2,4T som vi körde. T5-modellen har ett uppstyvat chassi för att klara de avsevärda fartresurserna, och med lite tur kommer Volvo kanske att erbjuda det som tillval på övriga modeller med tiden. Som tillval finns också antisladdsystemet DSTC (Dynamic Stability och Traction Control), något som ytterligare ökar körsäkerheten.
Volvo V70 är en komfortkryssare. Man känner sig dessutom mycket säker, mycket tack vare den höga höftlinjen. Avancerade filter ska stänga ute ohälsosam luft och en beläggning på kylare ska omvandla marknära ozon till rent syre.

 Data om alla V70-modeller

  Traditionen trogen har Volvo vidareutvecklat den passiva säkerheten. En stor nyhet är ett trestegssystem.
  Vid en liten smäll aktiveras bara bältessträckarna, blir kraschen aningen kraftigare aktiveras airbagarna till 70% för att när det verkligen behövs blåsas upp maximalt. Tanken är att ingen skall behöva bli skadad av en airbag som blåses upp i onödan.
  ISOFIX-fästen för barnstolar finns i fram- och baksäte - och även för bakåtvända stolar vilket är en världsnyhet.
  På motorsidan har Volvo tagit krafttag för att vidareutveckla den femcylindriga maskinen från föregångaren. Turbomaskinerna får mer effekt och vridmoment, samtidigt som alla motorer blivit snålare och renare. Men trots släktskapet med S80 blir det ingen sexcylindrig maskin i V70, åtminstone inte ännu.
  Motorprogrammet känns dock delvis igen från både föregångaren och S80. Det börjar med en 2,4-litersfemma på 140 hästar, går vidare med en 170-hästarsversion av samma motor, en lättrycksturbo på 200 hk och på toppen T5-modellen som nu fått 250 hk.
  Till det kommer sedan 2,5D-versionen med Audis 140-hästars dieselmaskin som också känns igen från tidigare. Den blir dock bara en tillfällig lösning, 2001 presenteras en ny, egen diesel .
  Målsättningen är att registrera 15 500 nya V70 i Sverige under år 2000. Leveranserna startar i mitten av mars och är då begränsade till de bägge turboversionerna på 200 och 250 hästar.
Några personliga funderingar
”en succé, men
jag väntar...”

Alrik Söderlind
  Efter timmar i en fotostudio och de mycket positiva kommentarerna från min tyska kollega Bernd Stegemann ter sig nya V70 som en självklar storsäljare. Inte minst eftersom Volvo lyckats blanda sportiga och praktiska former suveränt. Låga sidorutor, kraftiga axlar, spännade baklyktor och nätta dimensioner. Volvo S80 känns i jämförelse som om den kokat över medan V70 är perfekt gräddad.Men fronten är lite för familjesnäll. Interiören är finurlig och mycket trivsam och baksätet är bättre än i Saab 9-5, som för övrigt ser ut som en deg på jäsning.
  Men varför har Volvo hållit kvar vid den gamla luddiga bagagerumsmattan? Samtidigt känns Saabs hårda hatthylla och smarta fästpunkter för last modernare.
  Utan att ha kört bilen, och kunnat förföras av de intrycken, känns bilen självklar och kompetent, men förutsägbar. En riktig familjebil ska vara åtminstone en halvvåning högre. Volvo må vara mästare på konventinella kombibilar men jag väntar på Volvos tolkning av familjebussen, den är ju på väg!
  I mitten av juni är det sedan dags för övriga motorer, medan vi får vänta ända till augusti på Cross Countryversionen. Vill man ha fyrhjulsdrift, fast utan XC-modellens speciella framtoning, så presenteras även den vanliga AWD i juni.
  Elddopet för den nya modellen blir dock när den skall introduceras i USA den första april (!). Där har kombimodellerna om möjligt en ännu starkare ställning i modellprogrammet än på övriga marknader. Totalt sett räknar Volvo med att V70 skall stå för 32 procent av Volvo Personvagnars totals försäljning under år 2000!
  De svenska priserna ligger mellan 234 000 kronor för den enklaste 140-hästarn och 297 000 kronor för toppmodellen T5 med 250 hk, som inkluderar ett "designpaket" innehållande bland annat lättmetallfälgar med låsbara hjulmuttrar, textil/läderklädsel, panelinlägg samt ratt och växelspaksknopp i läder. Normalt går det paketet på 11 000 kronor.
  Priset på den i augusti kommande Cross Country är redan fastställt till 310 000 och då ingår förutom det redan nämnda designpaketet också "herrgårds-
vagnspaketet" för 6 000 kronor. I det finns diverse praktiska saker med nivåregleringen som den stora fördelen.
  När vi ändå kollar igenom förekomsten av tillvalspaket kan det vara värt att notera det nästan nödvändiga "komfortpaketet" för hela 18 000 kronor. Nödvändigt därför att där ingår den elektroniska klimatanläggningen ECC, farthållare, färddator, mugghållare fram och bak, dimljus fram och lite till.
  Vidare vill man säkert ha det redan nämnda "trygghetspaket" för 6 000 och skall man sedan glänsa kan man satsa på ett "premiumpaket" - även det för 6 000 kronor. I det får man bland annat elmanövrerad förarstol med minne, samt backspeglar med markbelysning.
  Det betyder att även om baspriserna verkar humana så kostar en välutrustad V70 en hel del. Enligt Volvo har priserna ökats med cirka tre procent jämfört med föregångaren. Med det i åtanke känns ändå den nya V70 ytterst prisvärd.
   Den första provkörningen pekar mot att en körgladare och mer praktisk Volvo knappast har funnits - och det säger inte lite...

Text: Robert Petersson/Bernd Stegemann
Foto: Peter Gunnars/Jooss