Ägarna till Sveriges mest sålda bil gillar säkerheten och bagageutrymmet men är missnöjda med kvaliteten. Bara 64 procent kommer att vara Volvo trogna.
Text: Alrik Söderlind. Foto: Peter Gunnars


BEGTEST
Volvo V70
auto motor & sport
Augusti 2004 /nr 16
Bara 78 procent skulle göra om köpet med facit i hand...
Bra bagageutrymme. Ägarna är nöjda med lastkapaciteten.
Svensk profil. Det finns en V70 i varje gathörn. Designen får ett halvbra betyg, kanske är bilen för vanlig. Förarmiljön får samma betyg som snittbilen, förvånansvärt lågt.
  Sveriges mest sålda bil är inte Sveriges bästa bil, om man får tro ägarna.
  177 ägare till Volvos storsäljare har fyllt i var sitt testprotokoll och läsningen är inte direkt munter för Volvo eller ägarna.
  Men låt oss börja genom-gången med att se vilket märke de körde tidigare och vilka som är de starkaste köpskälen.
  54 procent hade en Volvo tidigare, åtta procent Saab, sex procent VW, fem BMW och fyra Audi.
  Köpskäl nummer ett är säkerhet, och visst tillhör V70 de säkrare bilarna på marknaden. Men många modernare bilar klarar Euro NCAPS:s test mycket bättre. Volvo V70 är inte testad och skulle förmodligen få nöja sig med fyra stjärnor.
  Utrymmen kommer på andra plats bland köpskälen och ägarna ger bagageutrymmet betyget 85 procent, det är ett lite bättre betyg än vad konkurrentbilarna Saab 9-5, VW Passat och Audi A6 får.
  Ägarna är däremot inte nöjda med baksätet, betyget är 75 procent, klart sämre än för konkurrentbilarna.
  ”Har man airbag fram på passagerarsidan och därför sätter barnstolen bak kan ingen sitta i framsätet, det blir för lite plats kvar” skriver exempelvis Jörgen Andersson och Lars Kammerfors skriver ”På tok för litet benutrymme i baksätet.”
  Komfort är det tredje viktigaste köpskälet och framstolarna får beröm. Men fjädringen får betyget 73 procent, lite lägre än för de tre konkurrentbilar vi valt ut och även ljudnivån (74 procent) är sämre än i Saab 9-5 och Audi A6.
  Körglädje är köpskäl fyra i rangordning och många har riktigt roligt bakom ratten på sin bil.
  ”Fantastiskt rolig bil att köra! Bra med krut under huven och härliga vägegenskaper! Geartroniclådan gör det ännu roligare,” skriver exempelvis Daniel Carlsson som har en 2,4T.
  Men trots allt når inte heller betyget för körglädje upp till konkurrenternas nivå, betyget blir 71 procent vilket kan jämföras med Saab 9-5 som får betyget 84 procent.
  Många klagar på den okänsliga styrningen, en del på för mjukt och vingligt chassi och bilen verkar vara känslig för obalanserade hjul. På vintern samlar fälgarna lätt på sig snö med obalans som följd.
  Ekonomi är också viktigt och här går åsikterna isär en hel del. Många tycker att bilen är för dyr i jämförelse med vad man får medan andra är mycket nöjda.
  Betyget blir 61 procent, det är något sämre än för de tre konkurrentbilarna.
  Höga serviceräkningar lär vara en klart bidragande orsak.
”Det är rena rånet att serva en Volvo på en märkesverkstad. Tidigare bilar från VW och Audi var inte i närheten,” skriver exempelvis Staffan Nordin och kommentarerna kring verkstäderna är många:
  ”Verkstaden (Bilia i Solna) har varit mycket tillmötes-
gående och på ”begagnat-garantin” löst det mesta utan att ta betalt. Men kvaliteten på min årsmodell är under all kritik. Aldrig mer Volvo för min del”, säger Max Schultz.
  ”Service och verkstadsbesök är på tok för dyra, om man ska vara premiummärke borde man se över sådana saker, varför inte följa BMW:s exempel,” enligt Henrik Östlund.
  ”Enbart positivt bemötande på verkstaden,” säger Bengt Arvidsson.
  ”Inte visste jag att Bilia anlitade advokater att utföra service, en timmes jobb = 2 400 spänn. Det är inte ocker, det är snudd på RÅN. Aldrig mer Bilia,” säger en arg Hans Westerlund.
  Betyget för service och verkstad är 64 procent, det är sämre än för snittbilen. Audi som dragits med genuint dåligt servicerykte får exempelvis betyget 72 procent.
  Och nu kommer vi fram till det som verkligen är V70:s problem: kvaliteten.
  Antalet fel är skrämmande stort och de flesta ägarna tycks vara besvikna. Framvagn, lås, dörrar, elektronik, växellåda, AC, bromsskivor, styrning och lampor krånglar ofta.
  Betyget för ”problemfri” är bara 75 procent – det är riktigt dåligt för en så ny bil som Volvo V70. Saab 9-5 får exempelvis 87 procent i ”problemfrihetsbetyg”.
  Det är troligen därför som bara 64 procent uppger att de kommer köpa en Volvo nästa gång och bara 78 procent skulle gjort om köpet med facit i hand.Snittbilen
Ägarnas betyg på Volvo V70 2000-2004
80%
73%
81%
83%
69%
69%
75%
70%
76%
84%
79%
83%
63%
70%
71%
86%
72%
Körglädje 71%
Ljudnivå 74%
Motor 80%
Förarmiljö 83%
Bränsleförbrukning 63%
Totalekonomi 61%
Bagage 85%
Baksäte 75%
Fjädringskomfort 73%
Utseende 77%
Kvalitetskänsla 71%
Problemfri? 75%
Bra bilförsäljare 56%
Hur bra service/verkstad? 64%
Märkestrogen vid nästa köp? 64%
Skulle du gjort om köpet med facit i hand? 78% Totalbetyg 69%

FAKTA/Volvo V70

Stort, variabelt bagageutrymme, bra köregenskaper, fina framstolar, säkerhet.

Kvalitetsnivån imponerar inte, trångt baksäte, okänslig styrning.

Tänkbara svagheter

Framvagnen.
40 procent av ams ägare klagar på framvagn/styrning! Konstruktionen är vek. Krängningshämmarstagen glappar ofta och kullederna måste ofta bytas. Kontrollera hjulinställningar och lyssna efter oljud innan köp! Problem med bromsskivor är inte heller ovanligt.
Dörrar, lås och larm
20 procent av ägarna har problem med dörrar som är svåra att stänga eller larm och lås som inte fungerar. Bakluckan är särskilt drabbad och låset kan behöva bytas. Oljud från sidodörrar är också vanligt.
Glödlampor
Många bilar ”äter” glödlampor och har fukt i strålkastarinsatserna.
Elektronik och elfel
Olika typer av elektronikfel är vanligt och baklampor/torkarmotor kan sluta fungera.
Luftkonditionering
Tio procent av ägarna har haft problem med sin luftkonditionering.
Gnekande inredning
15 procent av ägarna rapporterar irriterande gnissel och skrammel i inredningen.

Motoralternativ:
• 2,4 140 och 170 hk.
• 2,4 T 200 hk
• 2,5 T 210 hk.
• T5 240/250/260 hk.
• 2,5D & D5 140/163 hk.
• 2,4D och D5 130/163 hk.
• R 300 hk
.
Modellhistorik:
2000: Introduktion, avlöser gamla V70 som bygger på Volvo 850.
2001: Nya dieseln D5 introduceraas.
2002: De fyrhjulsdrivna modellerna får Haldexkoppling.
2003: V70 R.
2004: Facelift, ESP blir standard.