Gubbracers i galopp
DUELLTEST:
Audi S6
Volvo 850R
Januari 1996
Volvo jagar vidare mot allt högre prestanda och priser. Efter T-5R kommer 850R med ännu mer kraft. Vi har jämfört Sveriges värsta med Audis snabba S6. Båda har femcylindriga turbomaskiner, båda toppar över 240.
I somras lät vi Sveriges dåvarande prestandakung, Volvo T-5R, möta sitt öde på den legendariska racerbanan Nürburgring i tyska Eifelbergen.
  I en testduell blev det hemmaseger för BMW:s förklädda sportvagn M3.
FOTO: Peter Haventon

  Inte förvånande, skall tilläggas. BMW tillbringar mycket testtid på den krävande berg-och-dal-banan i Eifel. Mer överraskande var att Volvos trimmade mellanklassare hängde med riktigt bra, och bjöd minst lika mycket körglädje som BMW.
  Efter testet levererade vi några förslag till förbättringar av T-5R. Bland annat var drivhjulsgreppet, bromsarna och växellådan föremål för kritik.
  Flera av våra önskemål har gått i uppfyllelse till modellåret 1996, då Volvo presenterar 850R.
  I princip samma bil som T-5R, men med vissa viktiga förbättringar:
  * Motorn ger tack vare högre laddtryck (0,9 bar) numera 350 Nm vridmoment och 250 hästar vid 5 400 varv. Overbooostfunktionen som under en begränsad tid gav ökat laddtryck är borta, nu ger den konstant fullt tryck.
Volvo 850R har snygga 17-tumshjul som knäcker komforten. Plats finns för större bromsar!
Audis 16-tumshjul lämnar plats för högre däck och mer komfort. Kraftiga fyrkolvsbromsar orkar mer.
  Större avgasturbin, laddluftkylare, kraftigare dimensionerade insugs- och avgaskanaler, nya spridare och en annan styrenhet har gett god utdelning.
  * Växellådan har fått förbättrad (tredubbel) synkronisering och differentialen har nu en viskös broms som fördelar en del moment (max 190 Nm) över till det hjul som inte spinner. Växellådshuset är betydligt kraftigare och förberett för en utgående axel bakåt - alltså för den kommande fyrhjulsdriften.
  * Fjädringen och chassisättningen i stort är helt förändrad. Fjädrarna i sig själva är samma som förra året, men krängningshämmarna är klenare, stötdämparna mjukare initialt och framvagnsgeometrin förändrad (mer camber, mindre toe-in).
  ="2">Vi gav oss naturligtvis till "Ringen" för en utvärdering av förbättringarna. Men eftersom original-Ringen var hårt uppbokad i november fick vi nöja oss med Sveriges egen Ring, i Skånes Knutstorp.

Audi S6 mer limousine än sportbil
Visserligen bara en sjättedel så lång, och näppeligen lika krävande för bromsar och chassi, men likväl en utmaning för varje standardbil.
  Referensobjekt denna gång: Audi S6. En bil som enligt Volvos strateger bättre passar som direkt konkurrent till 850R än halvracern BMW M3, som ju har blivit ännu snabbare till 1996.
  Audi S6 är mer limousine än sportbil, mer av den "gubbracer" som 850R framställs som.
Skinnklädsel med infällningar av Alcantara är standard i 850R. Baksätet är bekvämare än i Audi, mittarmstöd med inbyggd barnstol.
Skinnklädsel kostar 22 000 kronor extra i Audi S6, jalusierna i dörrarna är heller inte standard. Onödigt hård stoppning i baksätet.
  Dessutom råkar Audi vara lika gammal som konstruktion betraktad (S6 är tekniskt i stort sett identisk med 100 S4) som Volvos 850. Båda har också raka femcylindriga turbomotorer på nära nog samma volym; 2,2 respektive 2,3 (Volvo) liter.
  Den viktigaste skillnaden ligger i uppbyggnaden: i Audi sitter motorn längsmonterad framför framaxeln, i Volvo sitter den tvärmonterad i höjd med framhjulen.
  En annan viktig skillnad gäller drivsystemet: S6 är fyrhjulsdriven medan Volvo har framhjulsdrift.
  De båda turbofemmorna ger nästan lika mycket kraft. Audi tar ut lite mindre maxeffekt (230 mot 250 hästar) men har å andra sidan en overboostfunktion som trycker upp vridmomentet från 350 till biffiga 380 Nm under en halv minut - exempelvis vid en omkörning. Turbon laddar då momentant 1,0 bar istället för normalt 0,7-0,8 bar.

Audi har övervikt
Den stora prestandamässiga skillnaden kommer istället av att Audi släpar på 220 kilo extra jämfört med Volvo.
Aningen antikverad men lättläst instrumentlayout i Volvo.
Snygga men svårlästa mätartavlor i Audi, sportratt med eurobag.
  S6 slår visserligen 850R på fingrarna i sprinten till 100 km/h tack vare sitt överlägsna grepp i starten, men längre upp i fart rusar Volvo iväg ordentligt. 850R når 200 km/h sex sekunder tidigare än Audi S6.
  Även på höga växlar (Audi har sex, Volvo "bara" fem) är 850R i kraft av sin lägre vikt piggare, men båda är faktiskt brutalt starka redan från låga varv.
  Det är bara om man råkar ligga runt 1 500 varv som motorerna kan upplevas aningen döda, innan turbon börjar ge övertryck vid 2 000 varv.
  Audis femma är varvvilligare än Volvos: den varvar drygt 7 000 innan regulatorn kapar orgien, och den drar starkt hela vägen upp till rödmarkeringen.
  60-70 kilo av Audis övervikt kommer av fyrhjulsdriften, resten byggs på med isolermaterial och ett stabilare karossbygge. Audi S6 känns som rena stridsvagnen jämfört med den vekare 850:an, som inte riktigt andas genomgjuten kvalitet som anstår en bil i 400 000-kronorsklassen.


Här fortsätter testet