Pumpad av skönhetsrådet
PROVKÖRNING:
Volvo S70 / V70
Januari 1997
Efter fem framgångsrika år har Volvo 850 mönstrat av. Nykomlingen S70 får en ”rund och go” profil, och har på kuppen blivit säkrare, längre och dyrare. Och försetts med kepsfack!
Det handlar om design. Volvo S70 må vara förbättrad på 1 800 punkter (det påstår Volvo i alla fall, jag har inte kontrollräknat) men skälet till ändringen är i grund och botten att Volvo-lådan till slut upplevdes som otidsenlig, i takt med konkurrenternas tilltagande mullighet.

Budgeten för ”nya” S70/V70 tillät nytt akterparti och mjukare front. Skillnaderna är större än vad som syns på bild, S70 är hela fem cm längre.
  Lösningen på dylika krämpor är inom bilindustrin densamma som för åldrande filmstjärnor - en lättare ansiktslyftning.
  Skönhetsoperationen leddes av designern Rolf Malmgren.
  ”Vi har försökt ge bilen en mer dynamisk profil genom att dra fram vindrutans bas och göra bakrutan rundare. Hela frampartiet är taget från coupémodellen C70, och bakstammen är välvd där den på 850 var rak”, förklarar Rolf Malmgren för mig när vi traskar runt Volvos nya.
  Resultatet är illusoriskt. S70 ser ut som 850, men ger ändå ett annat intryck. Vi får gå ner på detaljnivå för att förstå helheten.
  ”Se till exempel på den nya tröskellinjen som följs upp i stötfångarna. Vi bryter ner höjden på så vis, och det gör att S70 ser lägre ut”, berättar designer Malmgren.


Har Volvo räknat rätt?
Frontpartiet med den V-formade huven är kanske den mest iögonfallande förändringen, men baktill har sedanmodellen genomgått stora ingrepp. Bakrutan är välvd, liksom hela bakluckan. På bakluckan tronar ett embryo till spoiler, men inte för dess eventuella aerodynamiska egenskaper. Malmgren förklarar spoilern med att ”den hjälper till att ge bakpartiet ett mer tredimensionellt uttryck”. Bilen har på kuppen blivit fem cm längre, och mäter nu lika mycket - 472 cm - som kombimodellen, vars bakparti är oförändrat.
  Biverkningar av skönhetsrådets beslut är att bagagevolymen ökats med ca 30 liter, och att hatthyllan vuxit sig så stor att den i S70 begåvats med ett extra fack, där det ryms om inte en hatt så i vart fall en keps.
  Men 1 800 ändringar - har Volvo verkligen räknat rätt?
Den nya instrumentbrädan är gemensam med coupémodellen C70. Träratt och läder är tillval, liksom träpanelen för 4 700 kr(!).
De nya interiörerna går oftast i ljusa färgtoner. Dörrsidorna har blivit mer skulpterade. Skinn, virke och barnstolen bak är tillval.
  Ur förarens synvinkel går S70 och 850 på ett ut. Motorerna är desamma, sånär som på turboversionen. S70 T5 ger 240 hk, 15 hk mer än i 850 Turbo.
  Stötdämpare och chassi är också förfinade, men skillnaden är för liten för att märkas på de frostiga vintervägar i Nordnorge som jag provkör bilen på.


Satsat på detaljerna
Men om jag plötsligt skulle bli påkörd i sidan av en avundsjuk 850-ägare skulle jag - eller operationslaget på sjukhuset - uppskatta skillnaden. B-stolpen, den mellan fram- och bakdörr, har i S70 förstärkts, vilket ger sidokrockkudden som sitter i stolen mer tid att utvecklas när det smäller. Andra säkerhetsnyheter är tredelad rattstång och mer krut i bältessträckarna, bokstavligt talat.
  Förarmiljön i S70 har enligt Volvo tagits från coupémodellen C70, men förmodligen är det tvärtom. Instrumentbrädan känns i vart fall mer påkostad. Volvo har satsat på detaljerna den här gången, på att ge knappar och reglage den lyxiga känsla som kunderna kräver i +200 000 kronors-klassen. Stolarna har behållit sin form, men i övrigt är det mesta omgjort i kupén.
  Precis som i gamla 850 sitter man utmärkt. S70 har en skön sits som har försetts med ännu större elvärmd grillyta än tidigare. Men de nya manuella reglagen för att höja och sänka stolen tycker jag är opraktiska, man måste hjälpa till för mycket med kroppen. Där har andra tillverkare smartare lösningar.
  Utrustningsnivån har höjts, ett inte ovanligt grepp när en bilmodell har lagts in för ansiktslyftning. Jag noterar elhissar fram och bak, armstöd mellan framstolarna,elstyrda ytterbackspeglar och eluttag i baksätet. Men inga mugghållare.
  Volvo S70 är med andra ord inget annat än en något mulligare och mer finessrik 850. Att förändringarna inte blev större har
både ekonomiska och strategiska orsaker. Det skulle ha kostat mycket att göra om det centrala dörrpartiet, och dessutom skulle kopplingen till 850 försvagas.

Fortfarande en av de smartaste
Rolf Malmgren ansvarade för re-designen av gamla 850.
SÅ BLEV 850 S70/V70

* Ny front med rundare skärmar och huv, ny stötfångare, grill och strålkastare.
* Nya färganpassade sidolister och dörrhandtag.

*
Framdragen, mer lutad vindruta, mer välvd bakruta. Hela bakpartiet (lucka, stötfångare) mer avrundat, vilket gör S70 fem cm längre. Nya bakljus.
*
Puts på detaljer; trösklar, tredje sidorutan, stötdämpare.
* Förbättrad ny instrumentpanel med passagerarkrockkudden integrerad, nya dörrsidor, klädsel.
* Bättre säkerhet; ny passagerarkrockkudde, tredelad rattstång, ökad krutladdning i bältessträckarna, starkare B-stolpe, snabbare bromsljus.
* Bättre utrustning: Elhissar fram/bak, elstyrda backspeglar, yttertempmätare, armstöd mellan framstolarna, 12V uttag till baksätet, tank- och bagagelucka öppningsbar från dörrpanel.
Förändringarna som blev räcker faktiskt till. I Sverige konkurrerar man främst med Saab 9000 (och snart efterträdaren) och andra Volvo-modeller. 850, f´låt, S70 tar som tidigare poäng på sin sportiga image, säkerhet och goda utrymmen i ett kompakt format.
  Fortfarande, fem år efter första debuten, är Volvo S70 en av de intelligentaste bilarna i klassen. Och jag är inte ensam om att tycka så. Volvo 850 var 1996 en av de mest framgångsrika bilarna i sin klass med 200 000 vagnar sålda. Det är betydligt mer än till exempel BMW 5-serie, som är en av huvudkonkurrenterna på de stora marknaderna utomlands.
  Volvo har avstått från större prisökningar, det vore självmord på den svenska marknaden, och den nya S70-serien startar på 207 000 kronor, 5 000 kronor upp jämfört med 850. Till skillnad från en del av konkurrenterna inkluderar priset tre års vagnskadegaranti.
  Den ”billiga” instegsmodellen med tvåliters motorn ratas dock nästan mangrant av kunderna på den svenska marknaden. Mer än hälften väljer istället den tvåventilade 2,5 liters-versionen, och nästan lika många, 40 procent, köper GLT-modellen med fyrventilstopp.
  Tvålitersmodellen finns med i modellprogrammet uteslutande för att framställa storsäljarna som prisvärda.
  I månadsskiftet januari/februari debuterar S70 och V70 i Volvo-handeln. Introduktionserbjudandet gäller mars ut; du får SE-paketet för 6 900 kronor (normalpris 15 000 kronor).
  På Volvo tror man att 80-90 procent kommer att slå till på erbjudandet vilket innebär att flertalet S70 i vår ståtar med elvärmt baksäte och backspeglar, fjärrlås, Tracs, färddator, aluminiumfälgar och andra nyttigheter. Som exempelvis mugghållare.

Mikael Stjerna

VOLVO S70/V70
MOTOR S70 2,5 10V: Rak 5-cyl 2 435 cm3, 144 hk/106 kW vid 5 400 r/min, 206 Nm vid 3 600 r/min.
KRAFTÖVERFÖRING 5-växlad man alt. 4-stegs automat. Framhjulsdrift eller 4WD (bara med 193 hk turbo).
KAROSS Fyradörrars sedan/femdörrars kombikaross. Längd 4720, bredd 1760, höjd 1390.
PRESTANDA (2,5 10V) Toppfart: 205 km/h. Acceleration 0-100 km/h: 10,2 s.
FÖRBRUKNING 10,0 l/100 km enligt EU-norm.
PRISER S70 2,0: 207 000, 2,5 216 000, 2,5 GLT 229 500, T-5 279 000, TDI 267 000, AWD 290 000 kr. V70 tillägg 10 000 kr.