Stig-finnaren
PROVKÖRNING
Volvo V70 XC AWD
Volvo V70 Cross Country AWD är ingen SUV, det påstår inte ens Volvo. Det är däremot en extra komfortabel och tålig version av Volvo V70 AWD, till en måttlig merkostnad. Provrapport från Alaska!

  Att ha en SUV (Sport Utility Vehicle) i modellprogrammet är ingen dum affär, resonerar biltillverkarna. Många japanska och snart sagt alla amerikanska bilfabrikörer erbjuder sedan något år dussintalet SUV-modeller. Och de offensiva biltillverkare som inte redan har en SUV på programmet, de har en på gång: Mercedes M-klass står snart i försäljningshallarna och både BMW och Audi har långt utvecklade prototyper för framtida serieproduktion.
  Nya Volvo V70 XC är Volvos bidrag till SUV-trenden. Men Volvo har inte gjort en helt ny bil, som till exempel Mercedes, utan anpassat fyrhjulsdrivna V70 AWD för lite tuffare krav. Med tuffare krav avses dock inte tuffare terräng i första hand, utan krav från köparna på ett tuffare utseende.


Uppkäftig men ingen skogsmulle
Framhjulen är rena slavdrivarna
V70 XC använder exakt samma drivsystem som vanliga AWD, med "slavdrivna" bakhjul som träder in i bilden när framhjulen tappar sitt fäste och börjar slira. Via en silikonfylld lamellkoppling mellan axlarna överförs momentet mjukt och progressivt till bakhjulen. Ett frihjul öppnar vid bromsning och och låser vid drivning. I slutväxeln finns en automatisk diffspärr som extra starthjälp.
  För Volvo Cross Country är ingen luttrad skogsmulle eller erfaren vadare, även om den lätt tar sig fram i vattenbrynet på en grund Alaskaälv. Däremot ser den lite uppkäftig ut med sin delvis nya font, nya stötfångare och förhöjda fjädring. Det är precis det kunderna är ute efter och Volvo till stor del lyckats åstadkomma.
  Att karossidorna inte modifierats med till exempel bredare flyglar har med kostnader att skaffa. Skall nya pressverktyg tas fram rasslar miljonerna snabbt iväg.
  Vid landsvägskörning är det bara fördelar med att Cross Country baserats på V70-modellen. Komforten är mycket hög, ljudnivån och bränsleförbrukningen väsentligt lägre än i jämförbara riktiga "suvvar". Jämfört med vanliga V70 är markfrigången 26 mm högre. Fjädringen är dock höjd med 35 mm, orsaken till att markfrigången inte ökat med samma mått är att katalysatorn, bilens lägsta punkt, fått en annan placering av utrymmesskäl.
  På förarplats känner man knappast av att bilen är högre. Däremot noteras snart en fjädringskomfort som är bättre än i övriga S/V70-programmet. En av orsakerna är att den USA-specificerade provbilen rullar på 15-tums däck i 65-profil, ett högre däck än Volvo hittills använt på V 70. Omkalibrerade fjädrar och stötdämpare bidrar också till de följsammare hjulrörelser som blir mer och mer uppenbara ju sämre vägen är.
  Nackdelarna med den högre chassisättningen och de nyutvecklade allvädersdäcken från Continental är snabbt räknade: Vagnen kränger mer i snabba kurvor samtidigt som väggreppet på asfalt är sämre. Däremot bettar däcken mycket förtroendeingivande på grusväg, våt som torr.


Undermåligt antispinn-system
  Volvo Cross Country är begåvad med samma system för fyrhjulsdrift som Volvos vanliga AWD-modell. Det enkla systemet är konstruerat så att 95 procent av drivkraften normalt fördelas till framhjulen och bara fem procent till bakhjulen. Skulle framhjulen förlora fästet portioneras kraften steglöst till bakaxeln via en viskokoppling, som även är försedd med en elektronisk differentialbroms som träder i funktion i farter upp till 30 km/h.

Här fortsätter provkörningen